Австралия стана световен лидер по количество соларни  инсталации, монтирани на

...
Австралия стана световен лидер по количество соларни  инсталации, монтирани на
Коментари Харесай

Австралия на път да премине изцяло на слънчева енергия

Австралия стана международен водач по количество соларни  съоръжения, инсталирани на покривите на жилищни и публични здания. До 2026 година те ще се трансфорат в главен източник на сила в страната и ще са в положение да покриват до 77% от потребностите на австралийците от електрическа енергия, написа Bloomberg.

Соларните панели са покривали 35% от потреблението на елктроенергия на континента през 2020 година, само че специалисти от Australian Energy Market Operator (AEMO) означават, че пазарът се разраства бързо. От компанията декларират, че ще прибавят спомагателни 8,9 гигавата към съществуващия потенциал от 14 гигавата до 2025 година посредством инсталиране на нови панели.

Според специалисти на Bloomberg 30% от домовете в Австралия получават слънчева сила. Страната е отличен образец за сполучлив преход към децентрализирана сила, където силата се създава покрай източника на ползване. AEMO чака Южна Австралия да стане първата огромна енергийна мрежа до края на ноември 2021 година, която ще задоволява напълно търсенето на електрическа енергия посредством слънчевите системи на покривите.

Австралийската енергийна система последователно отстранява потреблението на въглища и се трансформира в децентрализирана, споделя основният изпълнителен шеф на AEMO Даниел Вестерман. Той предвижда, че до 2025 година интервалите, в които  възобновимите източници ще могат да покриват 100% от потребностите на популацията от електричество, ще стават от ден на ден

Инсталирането на слънчеви панели не е единственият метод да домовете да бъдат по-енергийно ефикасни. Представители на Сидни неотдавна приканиха жителите да боядисат покривите в светли цветове, а на бизнесмените беше неразрешено да издигат здания с тъмни покриви. Според специалисти, по този метод къщите ще се затоплят по-малко при рискови външни температури, което пък ще понижи и потреблението на климатици за изстудяване на пространствата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР